Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Διχασμένοι οι Δήμαρχοι του νησιού μας!

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2010
Συντάκτης: Ντιάνα Χαϊκάλη
Θεματική κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αλλάζει όλα ο «Καλλικράτης» σχεδιάζοντας εξ υπαρχής τον χάρτη της Ελλάδας, οριοθετώντας νέα Διοίκηση, με μείωση έως και 50% των αιρετών, άνοιγμα της πόρτας της εξουσίας στους 18άρηδες, επιμήκυνση της θητείας από 4 σε 5 χρόνια και ταυτόχρονη διενέργεια εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες με τις Ευρωεκλογές από το 2014.
Οι αλλαγές αυτές κρίνονται θετικές από την πλειονότητα των πολιτών, όπως κατέδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της VPRC, θεωρεί θετικές τις διοικητικές αλλαγές, καθώς και την ενοποίηση των δήμων, προσδοκώντας ίσως κάτι καλύτερο από τις αλλαγές, δεδομένου ότι ο Καποδίστριας δημιούργησε τεράστια αδιέξοδα, διαφθορά και τεράστια χρέη.
Σε ό,τι αφορά τους επικεφαλής των δήμων του νησιού μας, ο Δήμαρχος Αρκαδίων Στέλιος Μποζίκης δηλώνει δικαιωμένος, γιατί ήταν ευθύς εξαρχής υπέρμαχος του ενός δήμου, οι δήμαρχοι Ζακυνθίων και Αρτεμισίων Διονύσης Ακτύπης και Αντώνης Αντίοχος, αντίστοιχα, ανέκρουσαν πρύμναν και τάσσονται υπέρ της απόφασης για ένα δήμο, ο Διονύσης Κομιώτης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του, ο Δήμαρχος Ελατίων Νίκος Θεοδόσης θεωρεί ότι έπρεπε να θεσπιστούν περισσότεροι του ενός δήμοι, εκ των οποίων ο ένας έπρεπε να είναι ορεινός και ο Δήμαρχος Αλυκών Αντώνης Γκούσκος θα λέγαμε ότι ψηφίζει λευκό από την άποψη ότι διατείνεται ότι ο «Καλλικράτης» προωθεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τους δήμους που γνωρίζουμε σήμερα.
Ακολουθούν οι ενδιαφέρουσες δηλώσεις τους.

Διονύσης Ακτύπης: «Συμφωνώ με την ίδρυση ενός δήμου»!
Βασική αρχή της κάθε διοικητικής μεταρρύθμισης οφείλει να είναι η ανεξαρτητοποίηση της διαχείρισης και διοίκησης των τοπικών υποθέσεων από τους ΟΤΑ, σε σχέση με την κεντρική διοίκηση, καθώς και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα τοπικά ζητήματα. Εφόσον η όποια διοικητική μεταρρύθμιση κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διοικητικής αποκέντρωσης και όχι προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξόδων – επιχορηγήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, κ.α.) της κεντρικής διοίκησης προς τους ΟΤΑ και της αντίστοιχης αποποίηση των αρμοδιοτήτων και ευθυνών της, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
Ο προφανής λόγος της συμφωνίας μου για την ίδρυση ενός δήμου στη Ζάκυνθο είναι ότι μέσα από την ορθολογική αποκέντρωση, θα δημιουργηθούν ισχυροί διοικητικά και οικονομικά βιώσιμοι Δήμοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης και επίλυσης των φλεγόντων τοπικών ζητημάτων, θα χαράζουν μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς την παρεμβολή διαφόρων άλλων φορέων, και θα δώσουν τη δυνατότητα στο πολίτη να αποκτήσει ισχυρή «άποψη» για τα τεκταινόμενα στην τοπική κοινωνία.

Αντώνης Αντίοχος: «Συμφωνώ και θα διεκδικήσω τον ένα δήμο»!
Η διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας είναι αναγκαία, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε όλους σχεδόν τους τομείς. Είναι ανάγκη των καιρών, λόγω της γενικότερης κρίσης της λειτουργίας των θεσμών και της οικονομικής κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη βιωσιμότητα του συστήματός μας, αλλά και την ενίσχυση της Δημοκρατίας, καθώς επίσης, με την ανάγκη εξυπηρέτησης και υποστήριξης του πολίτη. Άρα, δεν είμαι αντίθετος στην εξαγγελθείσα διοικητική μεταρρύθμιση. Θέλω να υπενθυμίσω ότι, πέρυσι το Σεπτέμβριο, στην ΤΕΔΚ Ζακύνθου, αποφασίσαμε στο πλαίσιο των διαδικασιών για τις νέες δομές του κράτους, που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ότι βασική προϋπόθεση συναίνεσής μας, αλλά και επιτυχίας της μεταρρύθμισης είναι η εξασφάλιση από την Κυβέρνηση όλου του πλαισίου των οικονομικών και θεσμικών προϋποθέσεων, όπως αποφασίσθηκε σχεδόν, ομόφωνα, στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που έγινε στην Κυλλήνη, το 2007.
Επειδή, λοιπόν, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις παραπάνω θεσμικές προϋποθέσεις, συμφωνώ με την ίδρυση ενός δήμου, τον οποίο και θα διεκδικήσω στις επερχόμενες εκλογές.

Διονύσης Κομιώτης: «Διαφωνώ, χρειάζονται τρεις δήμοι»!
Η νέα χωροταξική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη» ιδρύει ένα δήμο στη Ζάκυνθο, αλλά και σε όλα τα νησιά.
Η πρόταση αυτή εξακολουθεί να με βρίσκει αντίθετο, για τους λόγους για τους οποίους οι πέντε Δήμαρχοι του νησιού μας (σ.σ. Διονύσης Ακτύπης, Αντώνης Αντίοχος, Αντώνης Γκούσκος, Διονύσης Κομιώτης και Νίκος Θεοδόσης) είχαμε ομοφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αιτιολογώντας αυτή τη θέση και στάση μας.
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα για να μας πείσει ότι πρέπει να αλλάξουμε θέση και άποψη σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Ζάκυνθος δεν είναι ο Δήμος των 50.000 κατοίκων – έστω και αν αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός – αλλά ο Δήμος των 100.000 κατοίκων, αφού το νησί μας εξυπηρετεί, επί έξι μήνες, 800.000 επισκέπτες.
Εάν η κεντρική Διοίκηση επιχειρηματολογεί με μοντέλα της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι «μαμούθ» περιφερειακοί δήμοι. Ο πληθυσμός, κατά μέσο όρο των δήμων της Ευρώπης, εκτός των μεγάλων πόλεων – πρωτευουσών δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους.
Ποιο μοντέλο θέλουμε να εφαρμόσουμε εδώ;
Η Ζάκυνθος, κατά τη γνώμη μου και τη δεκαεξαετή εμπειρία μου στην τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει με λιγότερους από τρεις δήμους, εάν φυσικά μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του τόπου και ο πολίτης. Και τούτο, μέσα από μια τεκμηριωμένη μελέτη με θεσμοθετημένους πόρους και όχι ελεύθερα, με δημιουργία δήμων που δε θα είναι τίποτα άλλο παρά φορομπηχτικοί μηχανισμοί.

Αντώνης Γκούσκος: «Πρόκειται για ένα άλλο μοντέλο διοίκησης της χώρας»!
Η διοικητική μεταρρύθμιση επιβαλλόταν να γίνει στη χώρα μας γιατί είναι αναγκαία όσο ποτέ, επειδή το κράτος πρέπει να οργανωθεί και λειτουργήσει.
Γι’ αυτό απαιτούνται νέα, στέρεα θεμέλια, νέα αντίληψη και αρχιτεκτονική, για το κράτος και για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους, που θα συνδυαστεί με την εφαρμογή των απαραίτητων οικονομικών και θεσμικών προϋποθέσεων.
Ωστόσο, ο «Καλλικράτης» είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης της χώρας συνολικά, οπότε πρέπει να το δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη και μετά να το αξιολογήσουμε, γιατί ο ένας δήμος που θα ιδρυθεί στη Ζάκυνθο, δε θα έχει καμία σχέση με τους δήμους, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα ή με ό,τι έχουμε στο μυαλό μας για το τι είναι ένας δήμος.
Παράλληλα, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι δίνονται στους δήμους ενισχυμένες αρμοδιότητες και χρηματοδοτήσεις, ενώ εξαιρετικά χρήσιμος και ο «σφικτός» έλεγχος της νομιμότητας των ενεργειών των νέων αιρετών.

Στέλιος Μποζίκης: «Αισθάνομαι δικαιωμένος με τον ένα δήμο»!
Καταρχήν, πρέπει να τονίσω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος, τόσο σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την ίδρυση ενός δήμου στη Ζάκυνθο, όσο και για τη στήριξη που παρείχα σ’ αυτό το θεσμό.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αποτελεί μια επανάληψη του «Καποδίστρια», αλλά επιφέρει ριζικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας μας.
Αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει για την αναδιάρθρωση του κράτους μας, ώστε να λειτουργεί, απαλλαγμένο από τις δομές του σήμερα.
Τα δύο στοιχεία που θέλω να επισημάνω είναι τα εξής: Πρώτον, η αιρετή Περιφέρεια και όχι κάποιος διορισμένος κυβερνητικός παράγοντας θα διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια και ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ και, δεύτερον δεν πρόκειται για μια απλή συρρίκνωση του αριθμού των δήμων, αλλά για μια ραγδαία μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κέντρο προς την Περιφέρεια, ώστε να λειτουργεί η τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση την εγγύτητα και την επικουρικότητα.
Τέλος, η ύπαρξη ενός δήμου στο νησί μας θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε χωρίς τις σημερινές παθογένειες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, επιτέλους, να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τις λύσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Nίκος Θεοδόσης: «Πρέπει να ιδρυθεί ένας ορεινός δήμος»!
Δυστυχώς, ο «Καποδίστριας», δεν κατάφερε να ενώσει τον κοινωνικό ιστό και να λύσει τα προβλήματα που αφορούν, πρώτα, στα έργα υποδομής και ακολούθως τα έργα ανάπτυξης. Αν με έξι Δήμους στη Ζάκυνθο δεν καταφέραμε να ενωθούμε και να δώσουμε λύσεις όλοι οι Δήμαρχοι, αν δεν ευαισθητοποιηθήκαμε σε όλα αυτά τα θέματα που κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις, σκεφτείτε τι θα συμβεί όταν όλο το νησί θ’ αποτελεί ένα Δήμο. Θεωρώ ότι η κατάσταση θα είναι πολύ πιο αδιάφορη απ’ ό,τι τώρα, σ’ ό,τι αφορά, τόσο την καθημερινότητα, όσο και τα έργα ανάπτυξης του νησιού μας.
Επίσης, δηλώνω ότι διαφωνώ, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να ιδρυθεί οπωσδήποτε ένας ορεινός δήμος στο νησί μας, γιατί οι προοπτικές ανάπτυξης και τα προβλήματα της περιοχής μας είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της υπόλοιπης Ζακύνθου.

http://www.imerazante.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου