Συντάχθηκε απο τον/την ΑΛΚΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ
Πέμπτη, 29 Απρίλιος 2010 16:22
alt
Αρνητικής υποδοχής έτυχαν, όπως αναμενόταν, από αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κέρκυρας οι εξαγγελίες Ραγκούση για τον ένα Δήμο στο νησί στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Μέσα σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, η Γ.Σ. των αντιπροσώπων της ΤΕΔΚ καθώς και τα συνέδρια ΚΕΔΚΕ (3 Μαίου) και ΕΝΑΕ (5-6 Μαίου).
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μιχ. Κάρρας, δήλωσε σήμερα ότι, «ένας Δήμος στην Κέρκυρα θα οδηγήσει σε υδροκεφαλισμό της πόλης και σε περιθωριοποίηση της περιφέρειας του νησιού, που θα γυρίσει 20 χρόνια πίσω στα χρόνια που λειτουργούσαν οι κοινότητες».
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μυτιλήνη εξαιρούντο αρχικά από τη γενική αρχή, κάθε νησί και Δήμος.
Ωστόσο, τελικά δεν ίσχυσε αυτό, χωρίς καν όπως είπε, να εξεταστούν οι επιμέρους αρμοδιότητες , διαφοροποιήσεις και τα προβλήματα που έχουν αυτά τα τρία νησιά.
«Αν ο Καλλικράτης γίνεται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι λάθος. Να μας ξεκαθαρίσουν αν γίνεται για να βοηθήσει την αυτοδιοίκηση και το δημότη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κάρρας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ την Δευτέρα, εκτιμώντας ότι σε τόσο μικρό διάστημα είναι αδύνατη οποιαδήποτε σοβαρή διαβούλευση, πόσο μαλλον όταν μεσολαβεί η Πρωτομαγιά.
Από την άλλη, μετά τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που είχε με φορείς του τουρισμού για τον Καλλικράτη, τάχθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων και τόνισε ότι η ΤΕΔΚ θα παλέψει για να μην γίνουν απολύσεις.
Ο Σωτ. Βλάχος
«Κακό ως καταστροφικό γεγονός» για την Κέρκυρα, χαρακτήρισε την δημιουργία ενός μόνου Δήμου, ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ Σωτ. Βλάχος που εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος.
«Δε θα πετύχει. Πως θα βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση βρεθεί με δεδομένο το σημερινό οικονομικό πρόβλημα. Ας ελπίσουμε να διατηρηθεί η χρηματοδότηση τουλάχιστον στα επίπεδα που είχαν οι Δήμοι ως σήμερα».
Ο κ. Βλάχος αναλύοντας τους λόγους της απαισιοδόξης υποδοχής των εξαγγελιών Ραγκούση, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή,η Κέρκυρα σαν πόλη ασφυκτιά και της προσθέτουμε πρόσθετο φορτίο, κάτι που είναι σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του προγράμματος για αποκέντρωση.
Πρακτικά, πρόσθεσε, θα υπάρξει πρόβλημα και στην ύδρευση. Αυτό γιατί η Κέρκυρα έχει 75 ανεξάρτητα υδραγωγεία και 200 ανεξάρτητα αντλιοστάσια, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο μια ενιαία επιχείρηση ύδρευσης να αντιμετωπίσει όλο το εύρος των προβλημάτων που θα προκύψουν.
Στο οδικό δίκτυο εμπλέκονται Περιφέρεια Νομαρχία και Δήμοι, χωρίς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΤΕΔΚ να γίνεται καλή συντήρηση λόγω έλλειψης πόρων.
«Πως μια ενιαία υπηρεσία θα συντηρεί πάνω από 1600 χλμ οδικό δίκτυο;» αναρωτήθηκε εύλογα.
Εν κατακλείδι, ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι η ελληνική εμπειρία έχει αποδείξει ότι, «όσο μεγαλύτερος είναι ένας οργανισμός τόσο πέφτει η απόδοση και η παραγωγικότητα του».
Μπούκας: Να διεκδικηθούν οι 3 Δήμοι
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Μάκης Μπούκας, ζήτησε από το Γιάννη Ραγκούση κοινή συνάντηση με τους συναδέλφους του, γραμματείς των νομαρχιακών της Λέσβου και της Δωδεκανήσου για τους δήμους που θα δημιουργηθούν στην Κέρκυρα, τη Λέσβο και τη Ρόδο, θεωρεί ότι η Κέρκυρα πρέπει να διεκδικήσει τη δημιουργία τριών δήμων και αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη διαβούλευση που ξεκινά.
Ο ΣΥΝ
Σε δήλωσή του για το σχέδιο «Καλλικράτης» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝ Διονύσης Στραβοράβδης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «με το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Καλλικράτης», ενταγμένο, ως αναπόσπαστο κομμάτι, στο κυβερνητικό Σχέδιο Σταθερότητας, η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση» αντιμετωπίζει την αναγκαία διοικητική αποκέντρωση με κριτήρια καθαρά δημοσιοοικονομικά.
Δεν αποκεντρώνονται κρατικές αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση. Απλά ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες.Δεν ισχυροποιείται η αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Η αυτοδιοίκηση οδηγείται ή να μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή να ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.
Δεν ενισχύεται η δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού δεν καθιερώνεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων. Η δημιουργία πολύ μεγάλων δήμων, και μάλιστα χωρίς συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, δημιουργεί μη λειτουργικά και γραφειοκρατικά σχήματα.
Δημιουργούνται μεγάλοι δήμοι, αλλά όχι ισχυροί».
http://www.corfutime.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου