Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 2010

Το 4ο Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων στην Βασιλική, μοναδικό στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Μεσόγειο, πέρασε στην ιστορία ως το Φεστιβάλ που κατέγραψε μια σειρά από ρεκόρ όπως :

- Ρεκόρ συμμετοχής σε όλους τους αγώνες. Για παράδειγμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας η συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά 50 % με 35 σκάφη !

- Ρεκόρ στον τομέα της Επικοινωνίας. Όλα τα κρατικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια ήταν χορηγοί επικοινωνίας, όπως και πολλά περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα.

- Για πρώτη φορά όλοι οι αγώνες και οι δράσεις του Φεστιβάλ μεταδίδονταν από το ιντερνέτ σε όλο τον κόσμο. Ένα γεγονός που έφερε την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο του Ναυταθλητισμού !

- Η Λευκάδα ήταν το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που επί 4 μέρες έγιναν πανευρωπαϊκοί αγώνες windsurfing στην Βασιλική και στον Μύλο ( Άι Γιάννη). Οι αγώνες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Κρήτη και στη Νάξο ακυρώθηκαν.

- Στον τομέα των παράλληλων Πολιτιστικών εκδηλώσεων τα αποτελέσματα ήταν εξ ίσου εντυπωσιακά αφού η Λευκάδα έγινε ο πόλος συγκέντρωσης για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας και την Κρήτη.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Μετά από 4 χρόνια σκληρής προσπάθειας, φέτος για πρώτη φορά ήρθε και η επίσημη αναγνώριση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υφυπουργείου Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ. Πήραν μέρος ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος ΠΗΓΑΣΟΣ από την Λευκάδα, δύο μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Κάτω Ιταλία, ένα από την Κρήτη και τέσσερα Ποντιακά συγκροτήματα από την Καβάλα, την Πέλλα, την Νέα Σάντα Κιλκίς και την Νάουσα. Ήταν ένα βράδυ γεμάτο με συγκλονιστικές εμπειρίες για όλους.

Μια γιγαντοαφίσα ανάμεσα από τα δέντρα έδινε το στίγμα της εκδήλωσης με τις λέξεις : Ταξίδι στην Ιστορία: ΠΟΝΤΟΣ-MAGNA GRECIA-ΚΡΗΤΗ

Δεξιά και αριστερά της σκηνής τα λάβαρα από τα ποντιακά σωματεία και στη σκηνή να παρελαύνουν εκπρόσωποι των Ελληνοφώνων, της Κρήτης και του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κορυφαία στιγμή όταν ο Antonio Ancora από την Γκρεκοσαλεντία της Ιταλίας με μεγάλη συγκίνηση είπε : Κάθε μέρα περιμένουμε να ανατείλει ο ήλιος για να μας φέρει χαιρετίσματα από την Ελλάδα !

Συγκλονιστικός και ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας που τόνισε ότι « εμείς οι Πόντιοι έχουμε πλέον το δικό μας νησί με το όνομα Λευκάδα» ! Όσο για τους κρητικούς δήλωσαν πολύ πιο δυναμική εμφάνιση στην Λευκάδα το επόμενο χρόνο.

Όσο για τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα το ένα καλλίτερο από το άλλο. Η κρητική λύρα να συναγωνίζεται την ποντιακή, ενώ οι ελληνόφωνοι κατέθεταν την δική τους ελληνική ψυχή με τους ξέφρενους χορούς της ταραντέλλας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ

Ο Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Μπιτσαξής μετά τον εμπνευσμένο χαιρετισμό του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλου που παρουσίασε τα κοινά στοιχεία του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελληνοφώνων και της Κρήτης, στον δικό του χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων τον ενθουσιασμό του για τις δράσεις του Φεστιβάλ και υπογράμμισε τα εξής :

« Βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην Λευκάδα, σ αυτό το εκπληκτικό περιβάλλον, μαζί με Έλληνες και ξένους αθλητές και φίλους της χώρας μας, για να μάθω αυτό που μας διδάσκει ο Δήμος Απολλωνίων και η Τοπική Κοινωνία.

Δηλαδή την συνένωση των Θαλασσίων Αθλημάτων και του Ναυταθλητισμού με τον Ελληνικό Πολιτισμό όπως ανθίζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και όπως μας υπενθυμίζουν τα αδέρφια μας, οι Ελληνόφωνοι από την Κάτω Ιταλία που βρίσκονται απόψε μαζί μας μαζί μας με εκπροσώπους των Ποντιακών και Κρητικών Πολιτιστικών Φορέων.

Αυτή την σύζευξη κατάφερε να δημιουργήσει ο Δήμος Απολλωνίων. Να προβάλλει τα αθλητικά ιδεώδη για συνεργασία και ειρήνη σε διεθνές επίπεδο.

Γι αυτό και η πετυχημένη προσπάθεια ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, και αποτελεί μάθημα για την κεντρική διοίκηση. Μια προσπάθεια που το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να αγνοήσει. Αντίθετα οφείλει να την παρακολουθήσει και την στηρίξει ως παράδειγμα προς μίμηση!»

Τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα στήριξαν πρώτοι οι έλληνες Ολυμπιονίκες Νικόλας Κακλαμανάκης, Σοφία Μπεκατώρου , Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη και Ηλίας Χατζηπαυλής και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές Ανδρέας Κοσματόπουλος, Κων/νος Τριγκώνης, Ιορδάνης Πασχαλίδης, Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Μπουγιούρης οι οποίοι σε επιστολή τους προς Δήμαρχο Απολλωνίων Γιώργο Λογοθέτη τόνισαν :

“ Αγαπητέ κε Δήμαρχε.

Σας καταθέτουμε την αμέριστη στήριξη όλων μας, ώστε το Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων της Λευκάδος να γίνει Διεθνές Κέντρο Θαλασσίων Αθλημάτων και να αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους διεθνείς προορισμούς για ναυταθλητισμό και θαλάσσιο τουρισμό.

Το Φεστιβάλ εκτός από τον αθλητισμό, προάγει την σύσφιξη σχέσεων, προβάλει τον πολιτισμό και δημιουργεί μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες. Έτσι με κατάλληλες πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους φορείς, το Φεστιβάλ μπορεί να αναδειχτεί σε ένα από τους κορυφαίους θεσμούς στην Ελλάδα ξεπερνώντας τα σύνορα της Λευκάδας.

Σ αυτή την προσπάθεια οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές θα είναι μαζί σας.”

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά έγινε και η παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Λευκάδας και της Βασιλικής όπου οι ντόπιοι και οι τουρίστες καταχειροκρότησαν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

Πρώτο το συγκρότημα από της Πανκρήτιας Ένωσης με την ελληνική σημαία. Ακολουθούσαν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την και την Κάτω Ιταλία, την Καβάλα, την Πέλλα, την Νέα Σάντα Κιλκίς, και την Νάουσα, που δεν σταμάτησαν καθόλου τους χορούς κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Αλησμόνητες θα μείνουν οι αναμνήσεις από τους περίπου 300 επισκέπτες που την Κυριακή το πρωί πήραν μέρος στην κρουαζιέρα με το πλοίο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ.

Πρώτος σταθμός ο Φάρος του Λευκάτα όπου ο δήμαρχος Γ. Λογοθέτης ενημέρωσε για την ιστορία του ιερού βράχου, για το ναό του Απόλλωνα και την διαχρονική παρουσία της Σαπφούς.

Ακολούθησε το ταξίδι στο Μεγανήσι και τον Σκορπιό του Αριστοτέλη Ωνάση, όπου τα καταγάλανα νερά του Ιονίου υποδέχτηκαν τους νέους και νέες από τα διάφορα συγκροτήματα. Ήταν ένα αξέχαστο ταξίδι στην ιστορία, στους θρύλους, τις παραδόσεις αλλά και στην μαγευτική φύση που προσφέρει η Λευκάδα και τα νησιά.

ΤΑ ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στην τελετή λήξης ο Δήμος Απολλωνίων τίμησε δύο σημαντικά πρόσωπα για το ήθος τους και τους αγώνες τους. Τον Ολυμπιονίκη Ηλία Χατζηπαυλή και τον Κούρδο δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί.

1. Ηλίας Χατζηπαυλής. Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου 1972. Ο νεαρός Έλληνας ιστιοπλόος Ηλίας Χατζηπαυλής τερματίζει στη δεύτερη θέση και κατακτά το αργυρό μετάλλιο. Μετά την απονομή, ο Γάλλος νικητής «απονέμει» το χρυσό του μετάλλιο στον Έλληνα αναγνωρίζοντας την μεγάλη του αξία. Από τότε, καταξίωση και αποδοχή συνοδεύουν την αθλητική καριέρα του Ηλία, χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Ο ρομαντισμός και η αγάπη του για τη θάλασσα θα τον οδηγήσουν σε τρεις ακόμη αξιοπρεπείς συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1984 είναι 6ος Ολυμπιονίκης με πλήρωμα τον νεαρό Λεωνίδα Πελεκανάκη. Το 1988 κλείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ την πλούσια Ολυμπιακή του καριέρα τερματίζοντας στην τιμητική 12η θέση.

2. Ο Δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί. Γεννήθηκε στο Κουρδιστάν της Τουρκίας. Από μικρή ηλικία πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες για τα δικαιώματα του Κουρδικού λαού. Για τη δράση του φυλακίστηκε και βασανίστηκε απάνθρωπα. Το 1984 κατάφερε να δραπετεύσει και να έρθει στην Ελλάδα, την οποία αποκαλεί δεύτερη πατρίδα. Στα βιβλία του περιγράφει αληθινές ιστορίες από τις εμπειρίες του και την ιστορία του Κουρδικού λαού.

Ο Ηλίας Χατζηπαυλής λόγω της μεγάλης συγκίνησης αρνήθηκε ευγενικά να απευθύνει χαιρετισμό. Για τον ίδιο μίλησε ο νεώτερος του παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Τριγκώνης ο οποίος τον αποκάλεσε «δάσκαλο» και του απένειμε την αναμνηστική πλακέτα του Δήμου Απολλωνίων.

Ο Τζεμίλ Τουράν στον χαιρετισμό του είπε καταχειροκροτούμενος από το κοινό :

Είναι μεγάλη η τιμή που βρίσκομαι σ αυτή την υπέροχη παρέα. Είμαι πολύ συγκινημένος, γιατί ο τόπος και η ιστορία του καθενός από σας, έχουν ένα κομμάτι από τη δική μου οδύσσεια, από τις δικές μου αναμνήσεις, από τη δική μου σκλαβωμένη πατρίδα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ένας Κούρδος αναφέρεται σε κοινά σημεία με τους ελληνόφωνους της Ιταλίας. Κι όμως, αυτό το πείσμα να μιλούν την ελληνική γλώσσα είναι κοινό με το πείσμα των Κούρδων να μιλούν και να υπερασπίζονται τη δική τους γλώσσα.

Οι λεβέντες αδούλωτοι Κρητικοί μού θυμίζουν τους πατριώτες μου που χάνονταν στις σπηλιές του Αραράτ και οργάνωναν από κει τον απελευθερωτικό μας αγώνα.

Όσο για τους Πόντιους, ναι, είμαστε αδέρφια, και δεν είναι ο κοινός εχθρός που μας ενώνει αλλά η ιστορική μας φιλία. Διωγμένοι, ξεριζωμένοι αυτοί. Πρόσφυγες στα ίδια μας τα χώματα εμείς.

Καθώς η ποντιακή λύρα θα ανταλλάσσει δοξαριές με την κρητική, και καθώς θα ακούγονται τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, εγώ θα φαντάζομαι ότι εδώ ανάμεσά μας είναι κι ένας Κούρδος με το τουμπελέκι του, καλεσμένος αυτής της μοναδικής παρέας.

Αυτό το καλοκαιριάτικο βράδυ στην Λευκάδα ενώνονται οι φωνές και οι καρδιές μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Δήλωση του δημάρχου Γιώργου Λογοθέτη :

Η μεγάλη επιτυχία του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων 2010, και ο στόχος να δημιουργήσουμε μια νέα παράδοση για τους φίλους των θαλάσσιων αθλημάτων, ένα χώρο συνάντησης, άθλησης και αδελφοσύνης για νέες και νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποκτά νέα δυναμική.

Μετά την διαβεβαίωση του Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή για στήριξη του θεσμού, ανοίγει ο δρόμος για την θεσμοθέτηση και την διεθνοποίηση του Φεστιβάλ και την ανάδειξη της Λευκάδας σε Διεθνές Κέντρο Ναυταθλητισμού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε Έλληνες Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, που πρώτοι στήριξαν την ιδέα και βοήθησαν να πετύχει η προσπάθεια. Μια προσπάθεια που αναδεικνύει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα του Θαλάσσιου Τουρισμού και του Ναυταθλητισμού !

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Νικητής και πρωταθλητή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεξιοτεχνίας στο windsurfing, αναδείχθηκε ο Βέλγος Steven Van Broeckhoven. Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Βραζιλιάνος Edman Souza de Pedro, στην 3η θέση ο Γάλλος Nicolas Akgazcyan. Ο Σταμάτης Προμπονάς ήταν ο καλύτερος Έλληνας και τερμάτισε στην ένατη θέση.

Πρωταθλητές Ελλάδας για ακόμα μία χρονιά στα καταμαράν (catamaran) αναδείχθηκαν οι Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης. Στη δεύτερη θέση κατετάγη το ελπιδοφόρο πλήρωμα των Νίκου Μαύρου και Αλέξη Ταγαρόπουλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση δείχνοντας ότι βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία και φυσικά ότι δεν στέφθηκαν τυχαία για 2η συνεχή χρονιά πρωταθλητές Ευρώπης στα σκάφη τύπου J24 και δείχνουν ότι έχουν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν την καλή ελληνική παράδοση των τελευταίων ετών στην κατηγορία.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε το αγγλικό πλήρωμα, των Τζόε Μπένετ και Μάρκο Ρέινολντς (Joe Bennett, Marko Reynolds).

Στην απονομή συμμετείχε ο Ολυμπιονίκης Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Άκης Εφραιμίδης εκ μέρους της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας , ο οποίος παράλληλα εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την οργάνωση των αγώνων και ο Δήμαρχος Απολλωνίων Γιώργος Λογοθέτης .

Ο Ιορδάνης Πασχαλίδης υποσχέθηκε προσωπικά στον δήμαρχο Γιώργο Λογοθέτη ότι όσο θα διοργανώνεται το Φεστιβάλ, οι πρωταθλητές μας θα δίνουν πάντα το παρόν.

Στην κατηγορία laser ο Αντώνης Μπουγιούρης ήρθε πρώτος επιβεβαιώνοντας την κλάση του. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο 16χρονος και ιδιαίτερα ελπιδοφόρος Γιάννης Μπεγκίνας και τρίτος ήταν ο Βρετανός Ali Nicol.

Στα F18 πρώτο ήρθε το πλήρωμα των Βρετανών Andy Barnes, Laura Prentice, δεύτεροι τερμάτισαν οι Σουηδοί Jonathan Thalen, Andrew Taylor, με τρίτους τους Ιταλούς Franco Deganutti, Ugo De Siervo.

Στην κατηγορία των Hobie 16, νικητές ήταν οι Simon Morgan και Rachel Coomber. Στη δεύτερη θέση ήταν οι Βρετανοί Rory Plummer και Harry Fish, ενώ τρίτοι τερμάτισαν ο Βρετανός Charlie Ellington και η Ιρλανδή Ovla Irish.

Η τελευταία μέρα του Φεστιβάλ περιλάμβανε αγώνα ορεινής ποδηλασίας (mountain bike). Νικητής αναδείχτηκε ο Βασίλειος Μπέλλος, με δεύτερο τον Βασίλειο Βιτζηλαίο και τρίτο τον Περικλή Ασπρουδή, ο οποίος επικράτησε στην κατηγορία των βετεράνων (άνω των 40). Στους παίδες (κάτω των 18) πρώτευσε ο Ιωάννης Κορφιάτης.

Στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην προσπάθεια για την ανάδειξη των καθαρών ελληνικών θαλασσών, ο δήμος Απολλωνίων φιλοξένησε και ομάδα αυτοδυτών, η οποία προέβη στον καθαρισμό του λιμανιού της Βασιλικής.

Οι αγώνες και οι δράσεις του Φεστιβάλ μεταδόθηκαν ζωντανά από το διαδίκτυο και την σελίδα www.vassiliki-watersports-festival.com

Βίντεο από τις εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στο youtube:

http://www.youtube.com/user/vwf2010

Τα δελτία τύπου και αναδημοσιεύσεις: http://vassiliki2008.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου