Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στις 7 Αυγούστου θα διοργανωθούν φέτος για δεύτερη φορά τα «Σάπφεια»

Ο Παντελής Παυλίδης και η ομάδα «ΕΥΔΟΥΣΙΝ» θα συμμετάσχουν στα φετινά «Σάπφεια», αν όλα πάνε καλά. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 7η Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στη σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας, τη Σαπφώ, γίνονται αρχές Αυγούστου στο ακρωτήρι Λευκάτας, και ξεκίνησαν για πρώτη φορά πέρυσι.

Λίγα λόγια για την ομάδα «ΕΥΔΟΥΣΙΝ» από τον ιστότοπο www.musicpost.gr: Στόχος της ομάδας είναι να διαδώσει στο ευρύ κοινό Ελλάδας και Εξωτερικού, με τον ήχο της αρχαίας Λύρας και άλλων μουσικών οργάνων, τις κορυφαίες στιγμές του Ελληνικού Λόγου, επιλεγμένα αποσπάσματα από διάφορα γνωστά έργα αρχαίας λυρικής ποίησης και της δημοτικής παράδοσης, που έφθασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από μύθους και τελετές για να συγκινήσουν την ψυχή μας…

«ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ»

Μια έντεχνη μουσικοχορευτική πανδαισία, συναρπαστική, δυνατή και διαχρονική.

(Μουσική – Ποίηση – Χορός)

Μια διαδρομή από την αρχαία Ελληνική λυρική ποίηση, που αναφέρουν τη σχέση της Μαύρης θάλασσας με το Αιγαίο και την Κύπρο, βασισμένη στην παράδοση και την αρχαία Τραγωδία. Απόδοση: Παντελής Παυλίδης. Αποτελείται από τρεις μουσικές ενότητες: α) Φωνή της Λύρας β) Πυρρίχιος γ) Αιγαίο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ – Βιογραφικό

Ο λυράρης – συνθέτης Παντελής Παυλίδης. Στα 25 του χρόνια έμαθε να παίζει ποντιακή Λύρα κοντά στον Δημήτριο Σαχινίδη, αδερφικό φίλο του αείμνηστου Πατριάρχη της Λύρας Γώγου Πετρίδη, από τον οποίο έμαθε και όλους τους ακριτικούς σκοπούς του Πόντου, και Λύρα Καρπάθου με τον Αντώνη Ζωγραφίδη. Αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Ηλία Παπαδόπουλο, (Πρόεδρο του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσ/νίκης), το Πυθαγόρειο σύστημα μουσικής. Συμμετείχε στις συναυλίες του στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στους Δελφούς στο Ηρώδειο κ.α. Από το 1987 ως το 2000 δίνει συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού με τα συγκροτήματά του, όπως οι: ΠΑΝΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΕΝΑΟΙ ΝΕΦΕΛΑΙ, ΠΟΝΤΟΣ-ΘΑΛΑΣΣΑ. Το 1999 δημιουργεί το νέο μουσικό σχήμα ΕΥΔΟΥΣΙΝ.

Το Φεβρουάριο του 2006 κατασκεύασε μια Λύρα όπως την περιγράφει ο μύθος για τον Απόλλωνα (με κέρατα τράγου και το ηχείο από καβούκι χελώνας), με ιδιαίτερο μουσικό ήχο.


Μέσα από την τριβή με άλλες μουσικές παραδόσεις, πέραν της Ποντιακής, όπως Θράκης, Μακεδονίας, Κρήτης Καρπάθου, Κάσου, Ηπείρου, κι εκτός Ελλάδος: Τουρκίας, Σκανδιναβίας και παίζοντας μαζί με διαφορετικά όργανα, διαμόρφωσε μια προσωπική μουσική συνείδηση। Η μουσική του αγκαλιάζει όλα τα χαρακτηριστικά, ύφους και τεχνικής της Ποντιακής λύρας, αλλά και κάθε άλλη μορφή λαϊκής ή έντεχνης δημιουργίας, όπως μουσικές συναντήσεις λύρας και άρπας, λύρας και Σαρότ από Ινδία, Τάμπλες, λύρα και φωνητικά από Μογγολία κ।α।




Παρουσίαση του Π. Παυλίδη, από τον Νίκο Χουρμουζιάδη

Γνώμονας των επιλογών του είναι πάντα η υπηρέτηση της ατομικής του δημιουργικότητας και φαντασίας, αλλά και του ίδιου του οργάνου του, της λύρας, που την κάνει να τραγουδάει με φυσικότητα και ομορφιά, χωρίς το βάρος της τεχνικής υπερβολής ή της μουσικής στρέβλωσης. Από το 1999 ίδρυσε την ομάδα «ΕΥΔΟΥΣΙΝ», με την οποία ερμηνεύει τις συνθέσεις του και μουσικές της Μεσογείου σε συναυλίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, θα ήθελα να επισημάνω: ο Παντελής Παυλίδης δεν είναι απλά ένας ερμηνευτής, κάθε σκοπός που πάλλει τις χορδές της λύρας του δείχνει να περιέχει όλη τη σοφία του χρόνου και ταυτόχρονα, τη φρεσκάδα του καινούργιου, του προσωπικού. Και αν αυτό είναι χαρακτηριστικό κάθε λαϊκού καλλιτέχνη, τότε ο Παντελής κάνει ακόμη ένα βήμα: οι συνθέσεις και ανασυνθέσεις του περιέχουν πολύτιμα στοιχεία, όπως η καθαρότητα στο ύφος και τη μουσική άρθρωση, ο συγκερασμός αρχέτυπου και σύγχρονου ήχου, οι πλούσιοι σε χρώματα και δομή αυτοσχεδιασμοί, οι νεωτερισμοί στη χρήση του τόξου που ανανεώνουν την τεχνική του οργάνου και, βέβαια, οι γενναίες δόσεις πολυμετρίας και πολυρυθμίας. Και όλα αυτά καθιστούν τη μουσική του συναρπαστική, δυνατή και διαχρονική. Κατά το προσωπικό μου κριτήριο, ο Π. Παυλίδης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς μα και ανανεωτές της σύγχρονης λαϊκής μουσικής τέχνης.

Ν. Χ. Χουρμουζιάδης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θες/νίκης, Φιλόλογος, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Πηγή: www.musicpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου