Aπό το http://www.kentri.gr/
Σε αντίθεση με το πλήθος των ειδικών οικονομικών αναλυτών που υποστηρίζουν ή προεξοφλούν το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, Heiner Flassbeck, χαρακτηρίζει την όλη φιλολογία για πτώχευση της Ελλάδας, όχι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη αλλά και ανόητη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, ο Heiner Flassbeck αναλύει τους λόγους γιατί η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει.«Η Ελλάδα δεν είναι υπό πτώχευση. Υπό πτώχευση βρίσκεται κανείς αν τα χρέη του υπερβαίνουν την περιουσία του. Η Ελληνική κρατική περιουσία είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από τα 300 δις χρέη που έχει σωρεύσει η Αθήνα. Έχουμε να κάνουμε με μια οικονομική κρίση, όπως κάποιοι την βιώσαμε. Είναι κάπως διαφορετική, διότι δεν ...
γίνεται κερδοσκοπία εναντίον ενός νομίσματος, όπως π.χ. πριν μερικά χρόνια στην Αργεντινή. Στην περίπτωση της Ελλάδας γίνεται κερδοσκοπία σε βάρος των κρατικών ομολόγων. Αλλά αυτό δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με πτώχευση», τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος έχει μάλιστα και ο ίδιος επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί οι αγορές αγνοούν την περιουσιακή κατάσταση της Ελλάδας, δηλαδή την κρατική περιουσία, ο Flassbeck έδωσε την εξής απάντηση: “Γνωρίζουμε ότι οι αγορές λειτουργούν επιλεκτικά. Όταν κυκλοφορεί μια φήμη, οι αγορές επιλέγουν την είδηση που τις εξυπηρετεί. Αυτή είναι συμπεριφορά αγέλης. Ως πολιτικοί όμως ή κρατικοί ηγέτες πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τους συμπεριφερθούμε. Και εδώ βρίσκεται το έλλειμμα. Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη δεν έχουν ιδέα, πως πρέπει να συμπεριφερθούν. Πρέπει αμέσως να αντιδρούν και να τις αντιμετωπίζουν με σαφή και καλά επιχειρήματα». Αναφορικά με τα ινστιτούτα αξιολόγησης, υποστήριξε ότι πρέπει να αποδυναμωθούν.
Αναφορικά με το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, είπε ότι μόνο αυτό δεν αρκεί. Αναγκαία είναι μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική, επιστροφή σε συνθήκες ανταγωνισμού και ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. Μετά από ένα ή δύο χρόνια θα πρέπει να έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Και όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορείς να ζητάς από μία χώρα περισσότερη λιτότητα.
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο Heiner Flassbeck στην κριτική προς την Καγκελάριο Merkel για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση.
“Συνολικά η πολιτική που ακολούθησε ήταν κακή. Αρχίζει από τις Βρυξέλλες και φθάνει μέχρι το Βερολίνο. Με ήπια διατύπωση: Είναι ιδιαίτερα να εκπλήσσεται κανείς από το πόσο ελάχιστα προετοιμασμένη ήταν για μια τέτοια κατάσταση. Είναι προφανές, ότι η κυρία Merkel δεν διαθέτει συμβούλους που να γνωρίζουν, τι συμβαίνει με τις οικονομικές κρίσεις και πως κανείς αντιδρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου