Τρίτη 18 Μαΐου 2010

«Αγωνία και λαχτάρα» για την παντοδυναμία της Κέρκυρας!


Η Άντζελα Γκερέκου «πλήρωσε» το τεράστιο χρέος τού συζύγου της, Τόλη Βοσκόπουλου, στην Εφορία, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, αφού παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υφυπουργού Τουρισμού, μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε από την υπόθεση αυτή.
Η «σιδηρά» κυρία της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών βρίσκεται, πλέον, σε δεινή θέση, γιατί φέρεται να γνώριζε για τις «εκκρεμότητες» του συντρόφου της στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού υπέβαλε κοινή φορολογική δήλωση με τον Τόλη Βοσκόπουλο, για τις οποίες δεν είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
Βέβαια, δε θα χάσουμε την ωραιότατη Άντζελα, γιατί παραμένει Βουλευτής, ωστόσο οι Κερκυραίοι έχουν μια μικρή ‘αγωνία και λαχτάρα’ για την πρωτοκαθεδρία τους στα Ιόνια νησιά, γιατί είναι η πρώτη φορά που μένουν χωρίς δικό τους υπουργό στην Κυβέρνηση, χωρίς αυτό να τους πτοεί ιδιαίτερα, γιατί οι φίλτατοι Φαίακες ξέρουν πολύ καλά να φροντίζουν το νιτερέσο τους και δεν είναι χαϊβάνια σαν κι εμάς, που, όσο να’ναι, το τραβάει ο οργανισμός μας το «καπέλωμα»!
Προσέτι, φοροδιαφυγή του Τόλη Βοσκόπουλου προκαλεί το κοινό αίσθημα, διότι, αφενός, το ΠΑΣΟΚ ζητά από το λαό όλο και περισσότερες θυσίες, καταργώντας κεκτημένα με αγώνες και αίμα και, αφετέρου, κάνει τα στραβά μάτια για καραμπινάτες υποθέσεις φοροκλοπής και λαμβάνει μέτρα μόνο εάν αυτές δουν το φως της δημοσιότητας.
Ωστόσο, η παραίτηση της κ. Γκερέκου έχει και μία άλλη διάσταση, η οποία ενδιαφέρει άμεσα την Ιόνιο Περιφέρεια, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πρώην Υπουργός Τουρισμού έκανε ό,τι ήθελε, διόριζε τους δικούς της ανθρώπους και έλυνε και έδενε στα νησιά, δεδομένου ότι υπήρξε δική της επιλογή η πρώην Γενική Γραμματέας Βασιλική Αλεξανδρίδου, η οποία τα έκανε ρόιδο και έφυγε άρον – άρον, ο Περιφερειακός Διευθυντής Παιδείας, που τυγχάνει σύζυγος της αδελφής της, καθώς και ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Γεωργαλίδης.
Και ενώ η κ. Γκερέκου ήταν έτοιμη να καπελώσει, οριστικά και αμετάκλητα, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, επιλέγοντας τον επικεφαλής τού ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, ο οποίος φυσικά θα ήταν συμπατριώτης της, έσκασε η «βόμβα» των οφειλών τού λαϊκού τραγουδιστή και έμεινε με το «καπέλο» στο χέρι, γεγονός πολύ θετικό για εμάς, γιατί, ίσως, δοθεί η ευκαιρία στα τρία νησιά να επιβάλλουν Περιφερειάρχη μη Κερκυραίο.
Εξάλλου, η πολιτική αποδυνάμωση της κ. Γκερέκου θεωρείται δεδομένη, διότι δεν έχει το ίδιο κύρος ο λόγος της, δοθέντος ότι εμπλέκεται στο ζήτημα της φοροδιαφυγής τού Τόλη Βοσκόπουλου, ενώ οι ευθύνες για τη μη είσπραξη της οφειλής των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αγγίζουν και την κυβέρνηση, αφού από ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να αποδεχτεί την παραίτηση της κ. Γκερέκου, υπό το βάρος του πολιτικού και κοινωνικού θορύβου που ξεσηκώθηκε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και το εξωτερικό, διότι η Ελλάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, εκτεθειμένη και βαλλόμενη από παντού.
Εκτός αυτού, η υπόθεση Βοσκόπουλου – Γκερέκου, έφερε στο φως και το ζήτημα της καθυστέρησης είσπραξης των χρεών των πολιτών, διότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή μεγάλων οφειλών, οι οποίες έχουν διογκωθεί, λόγω της διάλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, κάτι που προσπαθεί να διορθώσει η Κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Επίσης, η παραίτηση της κ. Γκερέκου ενδέχεται να προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία που ζητούσε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του.
Στο σημείο αυτό αξίζει να δούμε πώς σχολιάζουν τέσσερις Επτανήσιοι την παραίτηση της κ. Γκερέκου. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της ΕΤΙΝ Παναγιώτη Σκληρό, τον πρώην Δήμαρχο Αργοστολίου Μάκη Φόρτε, το Βουλευτή Κερκύρας του ΚΚΕ Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον εκδότη του «Κερκυραϊκού Βήματος» Γιώργο Κατσαΐτη.
Ακολουθούν οι ενδιαφέρουσες απόψεις τους:

Π. Σκληρός, Πρόεδρος της ΕΤΙΝ: «Το ΠΑΣΟΚ δε χαρίζεται σε κανέναν»!«Είναι λυπηρό, γιατί πρόκειται για ένα άξιο στέλεχος της Κυβέρνησης. Η παραίτησή της, ωστόσο, αποτελεί απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δε χαρίζεται σε κανένα, καθώς και ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πολιτικής ζωής και ήθους. Όλα θα είναι διάφανα και ξεκάθαρα στην κοινωνία. Δεν μπορεί κανείς να χρωστά 100 ευρώ στην Εφορία και να υφίσταται όλες τις συνέπειες και ο Υπουργός να έχει ασυλία. Όλα στο φως και όλα εδώ πληρώνονται».
Σε ό,τι αφορά την απώλεια της παντοδυναμίας της Κέρκυρας μετά την παραίτηση της κ. Γκερέκου, ο κ. Σκληρός τόνισε:
«Δεν υπάρχουν «πατερούληδες» και «μητέρες» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών ορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρόταση του οικείου Υπουργού και δε θεωρώ, σε καμία περίπτωση, ότι η κ. Γκερέκου καθόριζε τα της Περιφέρειας. Προφανώς, μπορεί να καθόριζε τα πράγματα της Κέρκυρας, αλλά παραμένει βουλευτής και θα εκφράζει πάντοτε την άποψή της. Όμως, χάθηκε ένας ισχυρός παράγοντας για την Κέρκυρα και τα Ιόνια».
Ερωτηθεί για το έργο της στο Υπουργείου Τουρισμού, ο Πρόεδρος της ΕΤΙΝ σημείωσε: «Η κ. Γκερέκου έκανε ό,τι μπορούσε, για να προβάλλει, με τη φωτεινότητα της προσωπικότητάς της, τον ελληνικό τουρισμό, γιατί αποτελεί και η ίδια ένα πολύ καλό τουριστικό προϊόν. Ωστόσο, θα έλεγα ότι δεν έχει γίνει τίποτα προς όφελος των τουριστικών επιχειρηματιών, αφού η κρίση μαστίζει τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομίας της χώρας μας».

Μ. Φόρτες, πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου: «Δε μας φταίνε οι Κερκυραίοι για ό,τι συμβαίνει στην Περιφέρεια, γιατί φταίμε κι εμείς»!
«Πιστεύω ότι άργησε, γιατί έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του».
Στην ερώτηση για την παρέμβασή της στους διορισμούς των Περιφερειαρχών ο κ. Φόρτες είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει τους Περιφερειάρχες, μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών. Η κ. Γκερέκου ήταν ένα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, λόγω της υπουργικής της θέσης και παραμένει βουλευτής της Κέρκυρας.
Σε επίπεδο αποφάσεων και προσώπων, δε μας φταίνε οι Κερκυραίοι, γιατί φταίμε κι εμείς».
Ερωτηθείς για την πορεία της στο Υπουργείο Τουρισμού ο κ. Φόρτες ανέφερε:
«Δε θα έλεγα ότι πήγε άσχημα, γιατί έδωσε έναν «αέρα» στον τουρισμό, κυρίως, λόγω της προσωπικότητάς της, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι ειδικός για να την κρίνω».

Χ. Χαραλάμπους, Βουλευτής Κερκύρας του ΚΚΕ: «Τη θυσίασαν ενώ γνώριζαν πολύ καιρό για τη φοροδιαφυγή»!
«Η Κυβέρνηση, το σύστημα και η πλουτοκρατία όταν βρίσκονται στη γωνία, δε διστάζουν να θυσιάσουν κάποια στελέχη τους είτε είναι εντός ή εκτός της πολιτικής σκηνής. Πρόκειται για ανθρωποθυσία στο όνομα της παραπληροφόρησης του πολίτη. Η υπόθεση αυτή ήταν γνωστή, εδώ και δεκαεπτά χρόνια, και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην την γνώριζε στην Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Την κρατούσαν, λοιπόν, για να τη χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η κ. Γκερέκου έχει ευθύνη για τις δοσοληψίες του συζύγου της με την Εφορία, διότι υπογράφουν μαζί την ίδια φορολογική δήλωση, οπότε, ήταν γνώστης των ατασθαλιών – ας τις πούμε έτσι – του συζύγου της προς την Εφορία. Τα γνώριζε, όμως, το ΠΑΣΟΚ και, παρά το γεγονός αυτό, την επέλεξε προσωπικά ο Πρωθυπουργός ως Υφυπουργό Τουρισμού, με το σκεπτικό ότι, εφόσον το θέμα δεν έχει έλθει στην επιφάνεια, όλα είναι μέλι – γάλα. Από τη στιγμή που ήρθε στο φως, τη θυσίασαν, για να δείξουν ότι είναι οι κήνσορες της διαφάνειας της πολιτικής. Η παραίτησή της έδωσε την ευκαιρία στο Γιώργο Παπανδρέου να δηλώσει υποκριτικά – γιατί γνώριζε – ότι, εάν ο πολίτης πρέπει να είναι μια φορά τίμιος απέναντι στο κράτος και την Εφορία, ο πολιτικός πρέπει να είναι πέντε και έξι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όλα γίνονται για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το ουσιαστικό ζήτημα που είναι η επέλαση της πλουτοκρατίας στα εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα.

Γ. Κατσαΐτης, εκδότης της εφημερίδας «Ενημέρωση»: «Κεραυνός η παραίτηση της Άντζελας Γκερέκου»!
«Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, η οποία, μάλιστα, έπεσε στην Κέρκυρα ως «κεραυνός εν αιθρία». Οι αποκαλύψεις με τις υποχρεώσεις του Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία έγιναν από αθηναϊκή εφημερίδα και αφορούν σε καταγραμμένα στοιχεία σε Δ.Ο.Υ. των Αθηνών, τα οποία δεν ήταν γνωστά στην Κέρκυρα. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η Κέρκυρα δε θα έχει πρόσβαση στην Κυβέρνηση και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό».
Αναφορικά με την απώλεια της παντοδυναμίας της Κέρκυρας, μετά την παραίτησή της η Γκερέκου, ο κ. Κατσαΐτης υπογράμμισε:
«Δε συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις, μάλιστα τις θεωρώ οπαδικές. Έχω, μάλιστα, αρθρογραφήσει, επανειλημμένως, για το πραγματικό πρόβλημα της Περιφέρειας και για το πού ανήκουν οι ευθύνες. Δε θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι θέμα μεταξύ της Κέρκυρας και των άλλων νησιών. Η ύπαρξη ενός υπουργού από μία περιοχή αντανακλά θετικά στον τόπο του και δεν πρέπει να διευρύνεται και να οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Είναι δύσκολο για μία νησιωτική Περιφέρεια να οργανωθεί διοικητικά. Η προσέγγιση του ζητήματος είναι πιο σύνθετη από το να λέμε ότι για τα προβλήματα της Περιφέρειας ευθύνεται η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα ή η Ζάκυνθος».

Η ανακοίνωση της Άντζελας Γκερέκου
Δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρονται σε υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου μου, η οποία εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα. Δεν θα επιθυμούσα να προχωρήσω σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, για την οποία άλλωστε έχουν ήδη γίνει δημόσιες ανακοινώσεις από το σύζυγό μου και τους νομικούς του εκπροσώπους, στις οποίες και παραπέμπω.
Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του «αλάθητου». Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για τις θέσεις ευθύνης που μου ανέθεσε και επιθυμώ να διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίζω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο της Κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή. Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι ξεπερνώντας κάθε μέρα τους εαυτούς τους, με στήριξαν στο δύσκολο έργο της θέσης μου ως Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η δήλωση του Τόλη Βοσκόπουλου
Δημοσίευμα που αναφέρεται σε δήθεν «φορολογική μου ασυλία», έχει εμένα ως εμφανή στόχο αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει। Γι’ αυτό, εκτός από την ύποπτη για τη σκοπιμότητά της επισήμανση, ότι υποβάλλω δήλωση μαζί με τη σύζυγό μου την ιδιότητα της οποίας παραθέτει, στο δημοσίευμα περιέχονται ανακρίβειες κρίσιμης σημασίας. Επισημαίνω χαρακτηριστικά: Η φορολογική υποχρέωση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια, γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζα καν τη σημερινή σύζυγό μου και δεν σχετίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον με την ίδια. Άλλη ήταν τότε η συζυγική μου σχέση. Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν. Δεν ζήτησα ποτέ διαγραφή του χρέους. Ζήτησα τη διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασιάζουν την οφειλή και την άρση των βαρών, ώστε να πωληθούν τα ακίνητά μου και να εισπράξει η Εφορία το τίμημα, αντί του μικρότερου που ο πλειστηριασμός θα απέφερε. Δεν έχω τέσσερα αυτοκίνητα, όπως γράφεται, αλλά μόνο ένα και μάλιστα μοντέλο του 1977, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και δεν κυκλοφορεί. Έχω μόνο τα κατεσχημένα από το Δημόσιο ακίνητα. Κατέβαλα όσα μου ήταν δυνατό να καταβάλω, εν όψει του ότι όπως ευρέως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια έχω παύσει να εργάζομαι. Επομένως, το δημοσίευμα που αναφέρεται σε γεγονότα που μόνο στο πρόσωπό μου αφορούν, ουσιαστικώς με αδικεί.

http://www.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου