Η αποκρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο, με το υπουργείο Οικονομικών να βάζει φρένο στις υποδομές και τα δίκτυα τα οποία θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδυάσει τις αποκρατικοποιήσεις με την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
Ήδη, αποφασίστηκε να πουληθούν τα καζίνα της Κέρκυρας και της Πάρνηθας, ενώ σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, συζητήθηκε το μέλλον του ΟΣΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Στην ΕΛΠΕ θα μειωθεί το ..........
.ποσοστό του Δημοσίου ενώ για την ΔΕΗ εξετάζεται η πώληση παραγωγικού δυναμικού. Για την περίπτωση όμως της ΔΕΠΑ εξετάζεται η πλήρη αποκρατικοποίησή της με την εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή.
Στο θέμα του ΟΤΕ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη θέση της. Από την πλευρά της η Deutsche Telekom επιθυμεί την αγορά ενός ακόμη ποσοστού στον Οργανισμό. Αν όμως η κυβέρνηση διαθέσει, βάσει της συμφωνίας με τους Γερμανούς το 10%, τότε το Δημόσιο θα κινδυνεύσει να απολέσει σημαντικά δικαιώματα.
Όσο αναφορά τα ακίνητα του Δημοσίου, προβλέπεται να περάσουν σε κρατική εταιρεία επενδύσεων που αναμένεται να συσταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα αργήσει όμως να φέρει κέρδη καθώς για να έχει χρήματα θα πρέπει να επιχειρήσει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, το οποίο με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι αναμφίβολο το εάν θα καταφέρει να δημιουργήσει έσοδα για τη νέα εταιρεία του δημοσίου.
Το ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου