Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Εξάψαλμος του Δεσπότη για την έδρα της Περιφέρειας

http://www.imerazante.gr


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23 Ιουλίου 2010
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μάχη εντυπώσεων εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν στη Ζάκυνθο μετά από 3,5 χρόνια!
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομος, καυτηρίασε έντονα το γεγονός της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που μάς χωρίζει με την Κέρκυρα, τονίζοντας πως για να φτάσει κάποιος στην περιοχή των Φαιάκων θα πρέπει να ταξιδεύει τρεις ημέρες!
“Κατ΄ αρχήν, κ. Γενικέ Γραμματέα, θα πρέπει να πω ότι κάναμε… μαύρα μάτια για να σας δούμε στη Ζάκυνθο! Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει να συνεδριάσει 3,5 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε απηυδίσει από την ηγεμονική συμπεριφορά της Κέρκυρας! Μπορεί να μάς συνδέει ο πολιτισμός μας, όμως για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να ταξιδεύουμε τρεις ολόκληρες ημέρες. Αυτό το γεγονός είναι απαράδεκτο! Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει επιδείξει μια εγκληματική απραξία! Η Ζάκυνθος είναι στο έσχατο σημείο! Αυτό δεν συμβαίνει τώρα που υπάρχει η οικονομική κρίση. Η κατρακύλα μας έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν! Δεν έχουμε νερό, μαρίνα, λιμάνι και ένα σωρό άλλα πράγματα. Η ιδιότητά μου δεν μού επιτρέπει το… “πολεμικό” ύφος, όμως είναι ανάγκη να σας τα πει κάποιος! Δεν είμαι αισιόδοξος, κ. Γενικέ, με την αποκέντρωση του κράτους. Στην Κέρκυρα έχει στηθεί μηχανισμός παρεμπόδισης της επίλυσης των προβλημάτων του νησιού μας! Η έδρα της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η Λευκάδα. Θα αγωνιστώ για να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό, ενώ θα στηρίξω όποιον υποψήφιο Περιφερειάρχη εκφράσει την ίδια γνώμη! Η συζήτηση που κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ζάκυνθο, γίνεται πάνω στα ερείπια του νησιού μας!” σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.
Τα όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Νομάρχη Κερκύρας, Στέφανου Πουλημένου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο περιγράφονται.
“Η συγκοινωνία μεταξύ Ζακύνθου και Κέρκυρας, δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Για να έρθω από την περιοχή μου στο νησί σας, χρειάστηκα μόλις 1,5 ώρα με το αεροπλάνο. Το γεγονός ότι η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι η Κέρκυρα, δεν σημαίνει ότι λύσαμε τα προβλήματά μας. Μπορώ να πω ότι έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους άλλους τρεις Νομούς, όπως είναι οι οδικοί άξονες και οι λιμενικές υποδομές. Θεωρώ πως την δική μας ανεπάρκεια, προσπαθούμε να την φορτώσουμε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων! Δεν χρειάζεται να ταξιδεύει κανείς μέχρι την Κέρκυρα για να έρχεται σε επαφή με τους αιρετούς της περιοχής. Αυτό μπορεί να γίνεται, για παράδειγμα, μέσω της τηλεδιάσκεψης. Συμπερασματικά, λοιπόν, αν υπάρχει καλή διάθεση μπορούμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν” τόνισε ο κ. Πουλημένος.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, όμως, δεν… “πείστηκε” από τα όσα είπε ο Νομάρχης της Κέρκυρας και με νέα παρέμβασή του υποστήριξε ότι “η αεροπορική συγκοινωνία, κ. Νομάρχα, υπάρχει μόνο κάθε δεύτερη ημέρα. Εκτός αυτού, όποιος μπαίνει σε αυτά τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται, “πεθαίνει” από τη ζέστη και την ταλαιπωρία! Μη μάς μιλάτε, λοιπόν, για συγκοινωνίες και φροντίστε να υπάρχει αεροπορική σύνδεση κάθε ημέρα”.
Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν, πάντως, είναι σε όλους γνωστό πως έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τα επόμενα χρόνια, θα εξακολουθήσει να είναι η Κέρκυρα, επομένως υπάρχει μια ειλημμένη απόφαση που δεν μπορεί να αλλάξει.

Κ. Γεωργαλίδης: “Σε τρία χρόνια θα έχουμε βγει από την οικονομική κρίση”
Εν τω μεταξύ, ο κ. Γεωργαλίδης εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο ξεκαθαρίζει τη θέση του αναφορικά με την έδρα της Περιφέρειας.
“Με αφορμή τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον τύπο αναφορικά με ενδεχόμενη αλλαγή της έδρας της ΠΙΝ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Κώστας Γεωργαλίδης, επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της έδρας της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαλίδης δήλωσε ότι : «Το αίτημα της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας στη Λευκάδα δεν μπορεί να τεθεί σήμερα υπό συζήτηση. Προχωράμε στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» με έδρα την Κέρκυρα. Το ζήτημα ενδεχόμενης αλλαγής της έδρας της Περιφέρειας είναι κάτι που αφορά στο μέλλον και θα απασχολήσει την αιρετή Περιφέρεια” σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργαλίδης αναφέρθηκε και στον “Καλλικράτη”, υποστηρίζοντας ότι “Θεωρώ πως σε τρία χρόνια η χώρα μας θα έχει βγει από την οικονομική κρίση. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πτωχεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες του Ελληνικού κράτους, ούτως ώστε να ξεφύγουμε από τις λογικές του παρελθόντος, που μάς έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Νομίζω ότι η νέα δομή που θα έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα εξυπηρετήσει απόλυτα αυτόν τον στόχο. Ο “Καλλικράτης” είναι απαραίτητος για τη χώρα μας και θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πολλά χρόνια πριν” ανέφερε ο κ. Γεωργαλίδης.

Δ. Βαρβαρίγος: “Μελλοντικά θα γίνει ανασχεδιασμός των Περιφερειών”
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ζακύνθου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, δήλωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, έχει δεσμευθεί πως μελλοντικά θα γίνει ανασχεδιασμός των Περιφερειών, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η έδρα της Περιφέρειας.
“Είναι γεγονός πως για να φτάσει κανείς στην Κέρκυρα, χρειάζεται να ταξιδεύει τρεις ημέρες. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση του κ. Ραγκούση περί ανασχεδιασμού των Περιφερειών. Από ΄κει και πέρα, με βάση τον νέο θεσμό που δημιουργείται, το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει μόνο στην Κέρκυρα και πουθενά αλλού!” τόνισε ο κ. Βαρβαρίγος.
Ακολούθως, ζήτησε από τον κ. Γεωργαλίδη να γίνουν στη Ζάκυνθο κάποια έργα, όπως είναι η αξιοποίηση των γεωτρήσεων στο Κερί και το δίκτυο υδροδότησης στο Δήμο Αλυκών. Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι αδήριτη ανάγκη να μη χαθεί το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Κερί μέχρι την Μπόχαλη, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία.
Αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά συστήματα, σημείωσε ότι οι νησιωτικές περιοχές εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία και χαρακτήρισε σκάνδαλο τη συγκεκριμένη υπόθεση.
“Συναντήθηκα με τους Βουλευτές όλων των Ιονίων Νήσων, προκειμένου να εξετάσουμε γιατί η ΔΕΗ ζήτησε την εξαίρεση των νησιωτικών περιοχών από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Επισκεφθήκαμε την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ούτως ώστε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας, όμως μάς δήλωσε ότι δεν ήξερε πως έχει κάνει μια τέτοια ενέργεια η ΔΕΗ. Βέβαια, εμείς δεν την πιστέψαμε! Υποσχέθηκε ότι θα μάς απαντήσει για το τί ακριβώς έχει συμβεί, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη. Θεωρώ πως αυτή η υπόθεση είναι σκάνδαλο και θα πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά” επισήμανε ο κ. Βαρβαρίγος.

Δ. Γάσπαρος: “Ο νέος Περιφερειάρχης δεν θα πρέπει να έχει καταγωγή από την Κέρκυρα”
Ο Νομάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Γάσπαρος, δεν θέλει μόνο την αλλαγή της έδρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως ο νέος Περιφερειάρχης δεν θα πρέπει να έχει καταγωγή από την Κέρκυρα!
“Υπέρμαχοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήμουν εγώ και ο κ. Πουλημένος. Δεν είχαμε τοποθετηθεί για το πού θα πρέπει να είναι η έδρα, διότι αυτό ήταν ένα ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Μακάρι να αλλάξει η έδρα, όμως διαπιστώνω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Έχει περάσει, πλέον, το… τρένο. Η Νομαρχία Ζακύνθου δεν έχει χρέη, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει μόνο 70.000 ευρώ, μηνιαίως. Οι Δήμοι, όμως, έχουν οφειλές. Για αυτό που συμβαίνει δεν έχουν ευθύνη μόνο οι Δήμαρχοι, αλλά και η εκάστοτε Κυβέρνηση, που δεν φρόντισε να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Βρισκόμαστε μπροστά σε χάος. Το ΕΣΠΑ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και πολύ φοβάμαι πως ούτε και το επόμενο διάστημα θα έχουμε οφέλη από αυτό. Συνομιλώντας με τον Νομάρχη Κέρκυρας, κ. Πουλημένο, μού είπε ότι καλό θα ήταν ο νέος Περιφερειάρχης να μην έχει καταγωγή από την Κέρκυρα. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την άποψη. Συμπερασματικά, δεν αισιοδοξώ ότι ο “Καλλικράτης” θα δώσει λύση στα προβλήματα του κόσμου. Ο ένας Δήμος θα έχει χρέη πάνω από 50 εκ. ευρώ, επομένως όποιος αναλάβει θα έχει στα χέρια του μια χειροβομβίδα, η οποία κάποια στιγμή θα… σκάσει” ανέφερε ο Νομάρχης Ζακύνθου.

Κ. Αραβανής: “Δεν επικοινωνούμε μεταξύ μας γι΄ αυτό γίνεται κουβέντα για την έδρα”
Ο Νομάρχης Λευκάδος, Κώστας Αραβανής, σημείωσε πως σε καμία άλλη Περιφέρεια της Ελλάδος δε γίνεται κουβέντα για το σε ποιά περιοχή πρέπει να είναι η έδρα.
“Δεν έχουμε συνοχή ως Περιφέρεια και δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Δεν κουβεντιάζουμε και γι΄ αυτόν τον λόγο όλοι ασχολούμαστε με το πού θα πάει η έδρα. Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, που υποστηρίζει ότι η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων πρέπει να είναι η Λευκάδα. Από ΄κει και πέρα, δεν συμφωνώ με την άποψη ότι ο νέος Περιφερειάρχης δεν θα πρέπει να έχει καταγωγή από την Κέρκυρα. Θεωρώ πως αυτό το θέμα είναι δευτερευούσης σημασίας. Εκείνο που πρέπει να μάς απασχολεί όλους είναι το πώς θα αναπτυχθούν οι περιοχές μας” υπογράμμισε ο κ. Αραβανής.

Δ. Γεωργάτος: “Είναι απαραίτητος ο Καλλικράτης για την Ελλάδα”
Ο Νομάρχης Κεφαλλονιάς, Διονύσης Γεωργάτος, δήλωσε πως ο “Καλλικράτης” είναι απαραίτητος για την Ελλάδα και χαρακτήρισε εμπαιγμό όσους υποστηρίζουν πως σε αυτές τις εκλογές θα κατέλθουν ως ανεξάρτητοι!
“Οι Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα έχουν έντονο πολιτικό χρώμα. Επομένως, δεν θα πρέπει να εμπαίζουν ορισμένοι τον κόσμο, λέγοντας ότι θα συμμετέχουν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Δεν πρέπει να μάς απασχολεί από πού θα κατάγεται ο νέος Περιφερειάρχης. Αυτό που πρέπει να μάς νοιάζει είναι αν θα έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης και γνώσεις” τόνισε ο κ. Γεωργάτος.

Δ. Ακτύπης: “Τα οικονομικά των ΟΤΑ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση”
Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων, Διονύσης Ακτύπης, ανέλαβε να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ζάκυνθος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του σώματος δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί.
“Τα οικονομικά των ΟΤΑ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Δεν μπορούμε να καταβάλλουμε ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού. Φέτος, οι Δήμοι της Ζακύνθου αντί για 2.684.000 ευρώ, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, θα πάρουν μόλις 1.600.000 ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει μια μείωση της τακτικής επιχορήγησης από την Πολιτεία, η οποία φτάνει το 40%. Επίσης, μειωμένες είναι και οι επιχορηγήσεις της ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα όλα τα έργα να βρίσκονται στον… “αέρα”. Προέκυψε και πρόβλημα με το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”. Δυστυχώς, κ. Γενικέ, σας “άδειασε” η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος. Από το “κόψιμο” των έργων, η Ζάκυνθος χάνει 6.719.009, 22 ευρώ. Δεν αισιοδοξούμε ότι με τον “Καλλικράτη” θα λυθούν τα προβλήματα” σημείωσε ο κ. Ακτύπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου