Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Στον Περιφερειάρχη τα κλειδιά του Δήμου Ζακυνθίων

Λουκέτο έβαλαν στο Δήμο Ζακυνθίων οι δημοτικοί υπάλληλοι, αφού παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες περίπου, γεγονός που τους έχει δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα.
Χθες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της οποίας “επικυρώθηκαν” οι κινητοποιήσεις τους, ενώ το βράδυ της Τρίτης έλαβε χώρα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, με τους συμβούλους να συμπαραττάσονται, ομόφωνα, στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ συμφώνησαν να κλείσει ο Δήμος.
Οι εργαζόμενοι, έχοντας στα χέρια τους και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πήγαν στο τοπικό γραφείο της Περιφέρειας χθες το μεσημέρι, όπου παρέδωσαν στον κ. Τσουκαλά μια επιστολή διαμαρτυρίας, ενώ ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας δε δέχτηκε τα κλειδιά του Δήμου Ζακυνθίων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν στο πλευρό τους τόσο τον Δήμαρχο Ζακυνθίων, Διονύση Ακτύπη, όσο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Αναστόπουλο.
Αμέσως μετά, οι δημοτικοί υπάλληλοι επισκέφθηκαν τον Βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγο, τον οποίο ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και του ζήτησαν τη συνδρομή του για να βρεθεί λύση.
Ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου είναι και η δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Βεβαίως, οι ίδιοι δεν επιθυμούν να γίνει κάτι τέτοιο, όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν μένει άλλη λύση.
Να προστεθεί ότι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Κώστας Γεωργαλίδης, είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εργαζόμενοι θα έκλειναν τον Δήμο στις 28 Ιουλίου, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει καθόλου το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι, αναφέρονται τα εξής: “Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ζακυνθίων ενημερώνει τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους, ότι σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου μας και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ζακυνθίων θα παραμείνει κλειστός επ΄ αόριστον, λόγω της οφειλής των δεδουλευμένων μας και ζητούμε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία”.
Από ΄κει και πέρα, είναι δεδομένο ότι με τον “Καλλικράτη” η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού θα αυξηθούν οι εργαζόμενοι στον έναν και μοναδικό Δήμο που θα απομείνει, ενώ την ίδια ώρα το κράτος θα στέλνει ελάχιστα χρήματα, κάτι που σημαίνει ότι τα προβλήματα με τη μισθοδοσία θα οξυνθούν.

Επίθεση εξαπέλυσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέδωσε ανακοίνωση (αυτή υπογράφεται από τον πρόεδρο, Θέμη Μπαλασόπουλο, και από τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Καταχανά), με την οποία εξαπολύει επίθεση για το γεγονός ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι.
“Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου Ζακυνθίων και στηρίζει την απόφασή τους για το κλείσιμο του Δήμου και την παράδοση των κλειδιών όλων των υπηρεσιών του Δήμου, στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Κωνσταντίνο Γεωργαλίδη.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ζακυνθίων παραμένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί το πενιχρό και κουτσερεμένο επίδομα αδείας, οδηγώντας τους σε οικονομική εξαθλίωση και αδυναμία ανταπόκρισης στις οικογενειακές και καθημερινές τους υποχρεώσεις (δάνεια, κ.λ.π.).
Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι υπεύθυνοι της κατάχρησης των χρημάτων του λαού της Ζακύνθου και των εργαζομένων του Δήμου κυκλοφορούν ελεύθεροι, πίνοντας άνετοι τον καφέ τους σε γνωστά κοσμικά στέκια. Προκαλούν, αφήνοντας στην τύχη τους εκατοντάδες εργαζόμενους του Δήμου Ζακυνθίων και ενώ έχουν οδηγήσει το Δήμο σε οριστική διάλυση, καθώς αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες του και να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Επικίνδυνη είναι και η αδιαφορία των υπηρεσιών του κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών), που σφυρίζουν αδιάφορα στην λύση του προβλήματος, αλλά και στην τιμωρία των υπευθύνων, παρά τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις τόσο του Συλλόγου Εργαζομένων, όσο και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, με προσωπική του παρέμβαση να βάλει τέλος στην αδιαφορία που δείχνουν όλοι στην επίλυση του προβλήματος με την προώθηση των πιο κάτω αποφάσεων:
1.Να διαταχθεί οικονομικός-διαχειριστικός έλεγχος για το Δήμο Ζακυνθίων για τα τελευταία 5 χρόνια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν.
2.Να σταλούν τα αποδεικτικά έγγραφα της κατάχρησης και της πλαστογραφίας για τη λήψη δανείου, χωρίς να υπάρχει απόφαση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ζακυνθίων, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
3.Να ενισχυθεί οικονομικά άμεσα ο Δήμος Ζακυνθίων, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές του ανάγκες (μισθοδοσία προσωπικού, κ.λ.π.), προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λετουργία του.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Ζακυνθίων θα παραμείνει κλειστός, καθώς τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται και είναι αδύνατη η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης στην τουριστική κίνηση. Υπό τις συνθήκες αυτές η οικονομία του νησιού θα δεχθεί την χαριστική βολή.
Οι εργαζόμενοι στο δίκαιό τους αγώνα θα έχουν την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλύπτει συνδικαλιστικά κάθε απόφαση και παρέμβαση των εργαζομένων του Δήμου Ζακυνθίων” τονίζεται।

http://www.imerazante.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου