Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

 Σκοτάδι πάνω από τα οικονομικά των Δήμων


http://www.corfupress.com

Κείμενο: ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΡΗΣ*
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 14:25

altΥποτίθεται ότι ενόψει Καλλικράτη και της μεγάλης αλλαγής που θα επιφέρει τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στην εν γένει καθημερινότητά μας, οι φιλόδοξοι παράγοντες θα ήταν έτοιμοι ή τουλάχιστον θα είχαν προετοιμαστεί αναφορικά με τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους προς την κοινωνία.

Μέχρι σήμερα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειοψηφία των φερόμενων ως διεκδικητών ασχολούνται με την εσωτερική τους γκρίνια και κατά περίπτωση όσοι άσκησαν διοίκηση τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να μακιγιάρουν την πραγματικότητα.

Αν βέβαια, αναλογιστούμε ότι το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο δήμαρχος του νησιού, μόλις αναλάβει την εξουσία θα είναι το οικονομικό χάος, προκαλεί εντύπωση ότι ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Υπάρχουν βέβαια, εκτιμήσεις, όπου το συνολικό χρέος του Δημοτικού Ταμείου για το 2011 θα ανέρχεται περί τα 150 εκατομμύρια, αλλά ουδείς φαίνεται να συναρπάζεται από το ύψος και την πίεση που θα δημιουργήσει στο νεοεκλεγμένο θεσμικό όργανο. Αντίθετα, πολλοί είναι αυτοί, που κοιτάνε να παρακάμψουν το θέμα και με ένταση συζητάνε περί ανέμων και υδάτων, γεγονός που οδηγεί σε μια εύλογη καχυποψία για τη σκοπιμότητα και την τακτική μερικών στο πολιτικό προσκήνιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τον μόνο δήμο που έχουμε ασφαλή στοιχεία, είναι ο Δήμος Κερκυραίων, όπου το χρέος είναι γνωστό. Για τους υπόλοιπους δήμους, υπάρχουν μόνον αποχρώσες ενδείξεις, ανακοινώσεις για κάποιους εξ αυτών και για μερικούς ακόμα σκόρπιες πληροφορίες και εικασίες. Υπάρχουν βέβαια και δήμοι, μάλιστα εξ αυτών που υποτίθεται ότι επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν στις προσεχείς εκλογές όπου τα οικονομικά τους στοιχεία βρίσκονται μάλλον κρυμμένα στη ζώνη του Λυκόφωτος.

Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι ένα χρέος για να εκτιμηθεί σωστά και να εισαχθεί σε μια πραγματική ανάλυση θα πρέπει να εκτιμηθεί και η οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε θεσμού, τότε θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα η συσκότιση που προφανώς επιδιώκεται, αφού το μόνο θεσμικό όργανο που διαθέτει περιουσία, όγκο εσόδων, πλούτο και κυρίως επιδεικνύει εσχάτως δυνατότητες διαχείρισης του χρέους είναι ο Δήμος Κερκυραίων.

Αντίστοιχα, οφείλω να σημειώσω ότι πέραν του συνολικού χρέους, υπάρχουν και τα κατά μέρους οφειλόμενα των θεσμικών οργανισμών, που δημιουργούν τις ανάλογες εντάσεις στη λειτουργική ικανότητα του νέου Δήμου. Για παράδειγμα το χρέος των κερκυραϊκών ΟΤΑ προς το Σύνδεσμο Διαχείρισης των Απορριμμάτων ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες μας σε δύο εκατομμύρια, ενώ κάποιες άλλες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι ουδείς, πλην των προερχομένων εκ του Δήμου Κερκυραίων παραγόντων, δεν ασχολείται με το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους του νέου δήμου και βέβαια η παντελής έλλειψη μιας ουσιαστικής διαδικασίας αναλύσεως και κατάθεσης προτάσεων για την διευθέτηση αυτού, προφανώς δημιουργεί εύλογες απορίες για το τι επιδιώκουν όλοι όσοι φέρονται ως διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

Θα έλεγα ότι οι πάντες, γνωρίζοντας ότι μόνο ο Δήμος Κερκυραίων έχει τη τεχνογνωσία, αλλά και τους πόρους να διαχειριστεί το υπέρογκο χρέος, περιμένουν να καταληφθεί η έδρα και το ταμείο της πόλης και πάνω σε αυτήν τη σταθερά, να εξαντλήσουν κάθε φαντασία, ώστε να επιχειρήσουν την διαχείριση του.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο Δήμος Κερκυραίων υπό προϋποθέσεις αναμένει μια επίθεση στην ταμειακή του ικανότητα και προφανώς αυτός θα κληθεί να εγγυοδοτήσει κάθε πρωτοβουλία για την ανάκαμψη από το υπέρογκο χρέος. Ουσιαστικά, πρέπει να ομολογήσω ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις υποψιάζομαι ότι κάποιοι διεκδικούν την άλωση της εξουσίας όχι για το οφίκιο, αλλά για τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και στο μέλλον το σκοτάδι πάνω από τα οικονομικά των δήμων.

Δεν ξέρω βέβαια, πως θα καταφέρουν να αποφύγουν τους ελεγκτές και τους ορκωτούς που πλέον έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη διαχείριση όλης της εν Ελλάδι Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

* Είναι διευθυντής της εφημερίδας "Άποψη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου