Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, κατηγορεί για αδυναμία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας τον Μ. Χρυσοχοΐδη ενώ αναφέρεται και στην παραίτηση της γ.γ. της ΠΙΝ Β. Αλεξανδρίδου.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ασκεί ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Κοτταρίδη για τον «Τύπο της Κυριακής».
Ο κ. Δένδιας εκτιμά πως η περίοδος της καταναλωτικής ευωχίας με δανεικά και του σπάταλου κράτους τελείωσε ανεπιστρεπτί, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε έγιναν τόσο πολλά λάθη μέσα σε τόσο λίγους μήνες. Ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κατηγορεί ευθέως και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα τονίζοντας πως τα προβλήματα δεν λύνονται με λόγια αλλά με έργα.
Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, στον Δημήτρη Κοτταρίδη για τον «Τύπο της Κυριακής»
-Κύριε Δένδια, υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ» για την οικονομία;
"Θα εξαρτηθεί από τη στάση του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές και θα πρέπει να σταματήσουμε να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Η περίοδος της καταναλωτικής ευωχίας με δανεικά και του σπάταλου κράτους τελείωσε ανεπιστρεπτί. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε σε βάθος χρόνου αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Νέα Δημοκρατία ήδη «βάζει πλάτη», αλλά ακόμη και σήμερα φοβούμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων."
-Σε ποια σημεία εντοπίζετε τις ευθύνες της κυβέρνησης;
"Κύριε Κοτταρίδη, εάν ανατρέξετε στο αρχείο σας, θα διαπιστώσετε ένα απίστευτο «αλαλούμ» δηλώσεων από πλευράς του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του οικονομικού επιτελείου. Μόλις τον Δεκέμβριο εισηγήθηκε έναν «εκτός τόπου και χρόνου» προϋπολογισμό, τον οποίο αργότερα αναγκάσθηκε να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Και όταν διαπίστωσε ότι τα spreads άρχισαν να ανεβαίνουν, υπήρξε ένα νέο «ρεσιτάλ» λαθών από την πλευρά της κυβέρνησης, το ένα πίσω από το άλλο, το οποίο οδήγησε στην απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών και έδωσε την ευκαιρία στους κερδοσκόπους να κάνουν «πάρτι». Λυπούμαι που το λέω, αλλά η κυβέρνηση της χώρας μας αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ουδέποτε έγιναν τόσο πολλά λάθη μέσα σε τόσο λίγους μήνες. Αλλά και ουδέποτε μια κυβέρνηση δημιούργησε η ίδια εικόνα μειωμένης αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, προκειμένου να δικαιολογήσει την αλλαγή πορείας σε σχέση με το «λεφτά υπάρχουν» στο κομματικό της κοινό."
-Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση;
"Σαφώς και έχει και τις έχει αναλάβει. Αλλά η Νέα Δημοκρατία, όπως πολύ καλά θυμούνται όλοι οι πολίτες, τόλμησε και είπε την αλήθεια προεκλογικά στον ελληνικό λαό διά του Kώστα Καραμανλή και το πλήρωσε. Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, «χάιδευε αφτιά» και έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είναι να εξηγήσει με λίγα και σταράτα λόγια την αλήθεια, να περιγράψει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν χωρίς ωραιοποιήσεις και να στηρίξει την κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα, αγνοώντας το δικό της πολιτικό κόστος. Τα μέτρα θα είναι επώδυνα, η πορεία θα είναι επώδυνη, όμως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η εποχή των παραμυθιών τελείωσε."
-Πρόσφατα είχαμε ένταση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Αρείου Πάγου σχετικά με το ζήτημα των ευθυνών Ζαγοριανού. Η δική σας άποψη ποια είναι, ως πρώην υπουργού Δικαιοσύνης;
"Εύχομαι και ελπίζω να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αν και με προβληματίζει ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη σύγκρουση και με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να απέχει από παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Μπορεί να έχει κι αυτός την άποψη του για πρόσωπα και γεγονότα, όπως είχα και εγώ, αλλά τα αρμόδια όργανα της δικαστικής εξουσίας είναι τα μόνα εντεταλμένα για να κρίνουν περί πειθαρχικών ευθυνών."
-Εχει βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της διαφάνειας;
"Παρά τις διακηρύξεις, στον τομέα της διαφάνειας υπάρχουν σήμερα πολλά προβλήματα. Σε ένα θέμα, για παράδειγμα, το οποίο αφορά και την εκλογική μου περιφέρεια, την Κέρκυρα, την παραίτηση της μέχρι πρότινος γενικής γραμματέως Ιονίων Νήσων (για ζητήματα που και η δική σας εφημερίδα είχε αναδείξει), κανείς δεν μας έχει εξηγήσει επισήμως γιατί παραιτήθηκε ή εάν απομακρύνθηκε. Αλλά και κανείς δεν μας έχει εξηγήσει με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της."
-Τι θα γίνει με την Ντόρα Μπακογιάννη και την αντιπαλότητα της με την ηγεσία του κόμματος;
"Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κόμματος, μετά την εντολή που πήρε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα απαραίτητο για το κόμμα στέλεχος. Αυτή η θέση μου τα λέει όλα: Σε αυτή τη συγκυρία, το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι τι κάνει η Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό της, αλλά πώς θα γίνει χρήσιμη για τον τόπο και θα παρουσιάσει σύντομα μια συγκροτημένη πρόταση εξόδου από την κρίση."
-Η κυβέρνηση επαίρεται ότι εξάρθρωσε τη «νέα τρομοκρατία». Ποια είναι η δική σας άποψη μετά και την ενημέρωση που είχατε ως αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη;
"Εύχομαι πραγματικά να το έχει καταφέρει η Ελληνική Αστυνομία και αρκετές ενδείξεις δείχνουν ότι όντως οι διωκτικές αρχές βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχουν εξαρθρώσει, σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, μία οργάνωση. Αλλά δεν χρειάζονται «πανηγυρισμοί» ούτε πρόθεση μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Να σας υπενθυμίσω, κ. Κοτταρίδη, ότι «πανηγυρισμοί» υπήρξαν και το 2002, αλλά σήμερα μιλάμε ακόμη για την ανάγκη εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Συστράτευση του πολιτικού κόσμου χρειάζεται και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές."
-Εκτός από την τρομοκρατία όμως υπάρχει και η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας τελευταία. Πώς σχολιάζετε τα μέτρα που πήρε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης;
"Κατ' αρχάς να μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι και η εγκληματικότητα μορφή τρομοκρατίας είναι. Το δικαίωμα να ζεις σε μια ασφαλή Πολιτεία είναι το δικαίωμα στην προστασία της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ιδιοκτησίας. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Αλλά στον τομέα αυτό υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Συνέβη, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό που συνέβη και με την οικονομία. Ο αρμόδιος υπουργός καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάρει μέτρα, με αποτέλεσμα να τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου. Αλλά και παρά τα μέτρα που με καθυστέρηση εφάρμοσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι ληστείες και οι κλοπές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Απλώς οι δράστες άλλαξαν περιοχές και μεθόδους. Το πρόβλημα δεν λύνεται με μεγάλα λόγια αλλά με έργα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Ελληνας πολίτης αισθάνεται σήμερα περισσότερο ανασφαλής παρά ποτέ. Δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω ότι σε όσα μέτρα προτείναμε εμείς για ενίσχυση της ασφάλειας επί διακυβέρνησης Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ έλεγε πάντοτε «όχι»."
-Κριτική στον αρμόδιο υπουργό υπήρξε και για την «ανεκτική» του στάση στον αποκλεισμό ξενοδοχείων και λιμανιών, σε πρόσφατες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις. Συμφωνείτε;
"Είναι πραγματικά οξύμωρο ότι ακόμη και σήμερα το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, αλλά επί δικής του διακυβέρνησης, σε πολύ πιο χαμηλής έντασης επεισόδια, το αρμόδιο υπουργείο δεν κατάφερε να διασφαλίσει στοιχειώδη δικαιώματα. Σεβαστές είναι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων, απ' όπου και να προέρχονται. Αλλά υπάρχουν και όρια τα οποία η Πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν εκθέτουν την Ελλάδα ως συντεταγμένο κράτος."
Πηγή: "Τύπος της Κυριακής"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου